Галерия

Мероприятия БДП

Днес, 22.03.2024 г. се проведе арт работилница в АК „Калето“ с ученици от 9 и 10 клас по НП „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“ 2023 г, модул 2 „Училище без агресия за сигурна училищна среда“.

Днес, 14.03.24г. в ПГ „Алеко Константинов“ се отбеляза Денят на числото π=3,14. Занятията преминаха под формата на интердисциплинарни уроци между предметите Математика и Химия, Физика, Биология и БЕЛ. Учениците с голям интерес, чрез изследване, откриха значението на числото π, както и неговото приложение. Включиха се в сферифициране на хранителни продукти.

На 11.03.2024г. екип на Превантивно- информационен център – Враца, проведе информационно- обучителна кампания по превенция на употребата на психоактивни вещества.

Проведената сесия бе осъществена с ученици от 8-мите и 9-тите класове.

В час по учебна практика с 8Б клас

На 05.03.2024г. приключи седемдневен обучителен курс “ Предприемаческо образование и екология в класната стая“ в Истанбул по проект Еразъм+ „Екопредприемачество в училище“ No 2023-1-BG 01-KA 122-SCH-000143100.

Участваха четирима учители от ПГ „Алеко Константинов“- гр. Мездра.

В рамките на обучението учителите работиха по теми свързани с екология, екопредприемачество и лидерство.

Осъществени са практическа работа в екип и полезни дискусии за прилагане на придобития опит.

На 07.03.2024г. се проведе Областен етап на ученически игри по бадминтон.

Девойките във възраст от VIII до X клас се състезаваха с ПГ „Димитраки Хаджитошин“- гр. Враца и

завоюваха II- ро място; в същата възрастова група, юношите на

ПГ „Алеко Константинов“- гр. Мездра победиха СУ „Христо Ботев“- гр. Враца

в надпреварата и в единици и двойки. Така юношите се класират за зонално първенство.

„Баба Марта бързала, мартенички вързала…“

Учениците от ПГ „Алеко Константинов“ представиха работилница „Сръчни ръце“ като подготвиха многобройни мартенички,които да подарят на други послучай празника 1-ви март.

И днес всички ученици и учители казахме „НЕ“ на тормоза в училище! В „Деня на розовата фланелка“ заедно се включихме в инициатива, с фокус върху позитивните отношения и благополучие в училищната среда.

По-късно с родители и учители се проведе обучителен тренинг от педагогическия съветник – г-жа Червенкова на тема „Асертивна комуникация“, по проект „Училище без агресия за сигурна училищна среда“. Целта бе насочена към усвояването на умения за толерантно общуване и ефективна комуникация.

Днес учениците посетиха представление „Сапунена фантазия“ на куклен театър „Мале – мале“. Дейностите са по НП „България – Образователни маршрути“, модул „Културните и научни институции като образователна среда“

Дела тябват, а не думи!

С кратка програма и традиционният лъвски скок ученици и учители от ПГ „Алеко Константинов“ почетоха паметта на Васил Левски – личност, която и днес буди възхищение и мотивира за добри дела!

В ПГ „Алеко Константинов“ – гр. Мездра празника 14 февруари донесе аромат на вино и щипка любов.

За нашите гости г-жа Лорета Колева – Началник на РУО- гр. Враца, г-жа Елена Нанова и г-жа Благовеса Ганова- представители на община Мездра, директори на училища в града, работодатели и седмокласници беше интересно да наблюдават професионалните знания и умения, демонстрирани от „алековци“. Преслав Пламенов декантира вино под зоркия поглед на учителя си г-н Гиздин, Цвети и Анна ни разказаха как да съчетаем виното с храната и любопитни факти за празника на любовта. Бъдещите мастър шефове бяха приготвили истинска кулинарна фиеста. Изненада за всички бе ценният подарък от г-н Иван Велчов – бутилка домашна гъмза от 1953 г. Посрещнахме скъпи гости с трапеза, която носи радост за очите и наслада за сетивата, един празник донесъл на всички радост, усмивки и добро настроение.

За поредна година ПГ „Алеко Константинов“ – гр. Мездра отбеляза най- романтичния празник в годината- Деня на Свети Валентин. В специално изработена за повода „романтична“ кутия, желаещите пускаха своите послания и пожелания, след което бяха раздадени на получателите. Във фоайето на училището бе оформен кът с табло за повода и огромно червено сърце- рамка, в което всеки можеше да запечати за спомен своите вълнуващи моменти. В края на събитието ученици от 9А клас бяха подготвили изненада- „валентинки- лакомства“, които раздадоха на своите съученици и учители. Събитието премина с много настроение и трепет. …И запомнете едно: „ В любовта няма его и в егото няма любов, затова, обичайте се безусловно!“

Ученици от ПГ „Алеко Константинов“- гр. Мездра посетиха прожекция на филма „Пулсът на танца“ в кино „Роял“- гр. Мездра. Дейностите са по НП “ България – Образователни маршрути“, модул „Културните и научни институции като образователна среда“

В Национален конкурс за „ Най- усмихнат клас на България 2023- Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“, учениците от 10Б клас на ПГ „Алеко Константинов“- гр. Мездра се класираха на 2-ро място в категория „ Най- усмихнати гимназисти!“

Международен ден на пицата

Повод за гордост!

Второ място в национален конкурс за есе на тема „Светът през погледа на пътешественика Алеко“ за Цветислава Стефанова, ученичка от 8А клас с учител по БЕЛ Калинка Ванковска.

Бързо, лесно, здравословно и полезно!

Грамота и предметни награди за учениците от 10 Б клас с кл. р-л инж. Цветана Ценова от Национален конкурс “ Най – здравословна рецепта за училище 2023″!

Обичаме да приготвяме здравословни храни!

11 А клас – на практика в реална работна среда в Hyatt Regency Pravets Resort

Скъпи деца и прекрасни учители, на ДГ „Слънчице“-гр. Мездра, благодавим Ви за участието в Коледния концерт на алековци!

Пожелаваме ви магични коледни мигове, пълни с усмивки, радост и игри!

Весела Коледа!

Когато магията на Коледа завладее сърцата, се ражда нещо истински красиво и запомнящо се!

Весела Коледа от ПГ „Алеко Константинов“!

В ПГ „Алеко Константинов“ се проведе тренинг с родители от педагогическият съветник – психолог г-жа Наталия Червенкова. Тренингът е част от Национална програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“, Модул 2.“Училище без агресия за сигурна училищна среда“ – „НЕ на агресията и тормоза в училище“. Целта на срещата бе да се изясни кое провокира гневните изблици и проявите на агресивно поведение при подрастващите. Родителите взеха активно участие в тренинга като споделиха личен опит и изразиха своето мнение по зададения казус. Бе обърнато внимание върху личния родителски пример, отговорното отношение към възпитанието на децата и оказване на необходимото внимание към тях и проблемите им.

Награждаване на ученици и учители от ПГ „Алеко Константинов“- гр. Мездра в Гранд Хотел София.

Проектът „Предизвикай себе си“, който е част от Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“ 2023г., бе отличен от ДАЗД с първо място и от Министерство на младежта и спорта за забележително представяне с второ място.

Поздравления, госпожо Нинова! Поздравления, алековци!

Днес, 07.12.2023г., мездренски пожарникари проведоха тренировъчно и демонстративно занятие в двора на ПГ „Алеко Константинов“. Обучението включи височинно спасяване и пожарогасителни действия. Благодарим на пожарникарите от РСПБЗН – град Мездра!

Благодарим на родителите и гостите, присъствали на нашата първа родителска среща в неформална среда.

Показахме, че сме добри, защото можем, можем, защото знаем, а знаем,защото учим.
Едно училище , което дава крила за полет и поле за изява.

Едно училище- много възможности! ПГ „Алеко Константинов“- щастливи тук и сега,
успяващи утре и навсякъде!

„Четенето дава възможности!“

Учениците от 8. А клас на Професионална гимназия „Алеко Константинов“- град Мездра
се включиха в инициативата
Ден на четенето.

На 10-11.11.23г.,в гр. Пловдив,Гранд хотел ,,Пловдив“,се проведе секторна среща по Проект BG05SFPR001-3.001-0001,,Модернизиране на професионалното образование и обучение“,финансиран от Програма ,,Образование“2021-2027.В екипа на ССУ,,Туризъм“ участва и инж.Цветана Ценова,учител методик в ПГ,,Алеко Константинов“,гр.Мездра.

„Седмица на уменията“ в ПГ „Алеко Константинов“, се проведе състезание за изработване на проект по биология за учениците от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас. Те работиха в екип и предложиха креативни модели

„Знам и мога“ в Седмицата на професионалните умения в ПГ „Алеко Константинов“

Ден на готвача в ПГ „Алеко Константинов“, гр. Мездра

Учениците от IX Б клас приготвиха тристепенно гурме меню- салата от гриловани праскови, рукола, валериана, кедрови ядки и други интересни съставки, руло „Уелингтън“ и „Лава кейк“ за десерт.

Ученик от XII А клас, професия „Ресторантьор“, сервира по професионален начин кулинарните изкушения.

Честит празник!

Участие в кампанията „Да работиш е яко“ на Агенция по заетостта , организирана от Дирекция „Бюро по труда“

На практика в Hyatt Regency Pravets Resort

За пети пореден път в ПГ „Алеко Константинов“ беше проведен Европейски ден на спорта. От направената предварително анкета 96% от учениците харесват часовете по ФВС и активно участват в тях. 50% от учениците предпочитат фитнес – заниманията, а останалите- колективните и ракетни спортове. Празника започна с обща загрявка, а продължи с щафетни игри за ловкост, координация и бързина, сила и издръжливост.

Гост на празника беше Владимир Найденов- треньор в школата на Локо- Мездра от 4 години и половина, няколко пъти в тройката на международни турнири в Несебър, Стара Загора и Сандански. За миналата година с рекорд от футболно първенство за най- много победи и най- много голове за един сезон- 18 мача и 115 гола.

В спортния празник бяха включени: Теглене на въже, Щафетна игра с конуси и обръчи, Коремни преси, Клекове с тежест 20 кг, Футбол, Крачета.

В ПГ „Алеко Константинов“ отбелязахме 26 септември – Европейски ден на езиците. Имаше песни, беседи, драматизация, много игри и награди. Ден за изява на учениците, ден за забавление, ден за гордост. И знаем, и можем и го показахме

ПГ „Алеко Константинов“ взе участие в „Есенно предизвикателство“ под егидата на община Мездра и на Нестле БГ „Бъди активен“. В състезанието участваха общо шест отбора – пет от тях представяха училищата в града и един общинската администрация.

Успешна 2023/ 2024 учебна година!

Ученици от ПГ „Алеко Константинов“ осъществиха пътувания по

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „БЪЛГАРИЯ –ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ“ 2023Г.

ПЕТДНЕВНО УЧЕНИЧЕСКО ТУРИСТИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ– ПАТРИОТИЧНО ПЪТУВАНЕ –

С настаняване в х-л „Преслав“, комплекс „Златни Пясъци“

ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ С ШЕСТ ОБЕКТА, ПО ЧЕТИРИ ТЕМАТИЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

1.БИОЛОГИЯ, БИОРАЗНООБРАЗИЕ И ЕКОЛОГИЯ.

2.ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ.

3.ЕТНОГРАФИЯ, ФОЛКЛОР И ЗАНАЯТИ.

4.ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА.

Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ в ПГ „Алеко Константинов“

Мездренската Професионална гимназия „Алеко Константинов“ бе участник в Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“, която е в съответствие с приоритетна област 2 „Компетентности и таланти“ наСтратегическата рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България (2021 – 2030)

Навръх Еньовден – 24 юни, Данче Николаева от 11-а клас представи ПГ „Алеко Константинов“ в рецитал, посветен на народния поет Иван Вазов в Туристическия комплекс „Дядо Йоцо гледа“, по време на връчването на наградите на победителите от Дванадесетия национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”.

Ученици и учители от ПГ „Алеко Константинов“- гр. Мездра организираха празник на билките в АК „Калето“

„Утре е мамо Еньовден, утре се билки събират Ти рано рани сабахлян;

…че иди, мамо, в ливади, в ливади билки да береш в петък срещу събота…“

Ученици от ПГ „Алеко Константинов“ посетиха Националния природонаучен музей, Националната художествена галерия и „Музейко“ по модул „Културните институции като образователна среда“.

По проект „Културните институции като образователна среда“ ученици от 8 клас на ПГ „Алеко Константинов“ – гр. Мездра посетиха Националния исторически музей и Ботаническата градина на БАН.